Ενημερώνομαι και δε φοβάμαι: Καρκίνος του Παχέος Εντέρου (δείτε το βίντεο)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και αποτελεί τη δεύτερη κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3000 άτομα προσβάλλονται ετησίως από ΚΠΕ και η συχνότητα τής νόσου αυξάνει με γοργό ρυθμό. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΚΠΕ είναι: η μεγάλη ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο και πολύποδες παχέος εντέρου, η διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης από την καθημερινότητα. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, αλλά και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το παχύ έντερο αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ΚΠΕ. Read more

Πολύποδες παχέος εντέρου και ενδοσκοπική πολυπεκτομή

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι προβάλλουν εντός του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Διακρίνονται ανάλογα με τα ιστολογικά τους χαρακτηριστικά, το μέγεθός τους και το εάν φέρουν μίσχο ή όχι. Είναι αρκετά συχνοί με την παρουσία τους να εκτιμάται σε ποσοστό περίπου 50% σε άτομα άνω των 60 ετών.

Read more

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ ΣΙΤΙΣΕΩΣ – PEG

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η κατάσταση της υγείας ορισμένων ασθενών, δεν επιτρέπει την επαρκή πρόσληψη τροφής, φαρμάκων και νερού γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την σίτισή τους κατ’οίκον και δυνητικά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή τους.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, μέθοδος η οποία επιτρέπει τη σίτιση του ασθενούς διαμέσου ενός καθετήρα ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι διαπερνώντας το κοιλιακό τοίχωμα.
Πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι είναι μία ιατρική πράξη σχετικά απλή, γρήγορη και ελάχιστα τραυματική η οποία πραγματοποιείται με χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη).

Read more