Ενημερώνομαι και δε φοβάμαι: Καρκίνος του Παχέος Εντέρου (δείτε το βίντεο)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και αποτελεί τη δεύτερη κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3000 άτομα προσβάλλονται ετησίως από ΚΠΕ και η συχνότητα τής νόσου αυξάνει με γοργό ρυθμό. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΚΠΕ είναι: η μεγάλη ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο και πολύποδες παχέος εντέρου, η διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης από την καθημερινότητα. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, αλλά και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το παχύ έντερο αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ΚΠΕ. Read more

Πολύποδες παχέος εντέρου και ενδοσκοπική πολυπεκτομή

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι προβάλλουν εντός του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Διακρίνονται ανάλογα με τα ιστολογικά τους χαρακτηριστικά, το μέγεθός τους και το εάν φέρουν μίσχο ή όχι. Είναι αρκετά συχνοί με την παρουσία τους να εκτιμάται σε ποσοστό περίπου 50% σε άτομα άνω των 60 ετών.

Read more

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ ΣΙΤΙΣΕΩΣ – PEG

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η κατάσταση της υγείας ορισμένων ασθενών, δεν επιτρέπει την επαρκή πρόσληψη τροφής, φαρμάκων και νερού γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την σίτισή τους κατ’οίκον και δυνητικά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή τους.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, μέθοδος η οποία επιτρέπει τη σίτιση του ασθενούς διαμέσου ενός καθετήρα ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι διαπερνώντας το κοιλιακό τοίχωμα.
Πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι είναι μία ιατρική πράξη σχετικά απλή, γρήγορη και ελάχιστα τραυματική η οποία πραγματοποιείται με χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη).

Read more

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση: Προετοιμασία και διαδικασία

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση: Προετοιμασία και διαδικασία

Η κολονοσκόπηση (colonoscopy) είναι μια ιατρική εξέταση που γίνεται με μέθη και εξετάζει το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Εισάγεται από τον πρωκτό ένας μικρής διαμέτρου εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα και εξετάζεται το παχύ έντερο σε όλο το μήκος του. Η διαδικασία είναι σε θέση να ανιχνεύει φλεγμονώδεις ιστούς, έλκη, ανώμαλα εξογκώματα, πολύποδες και καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια απλή και ασφαλή εξέταση η οποία διαρκεί 30-60 λεπτά.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για μια κολονοσκόπηση αλλά οι πιο συνήθεις είναι οι εξής: Αίμα στα κόπρανα, μαύρα κόπραναχρόνια διάρροια, σιδηροπενική αναιμία, απώλεια βάρους με συμπτωματολογία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων η καρκίνου του παχέος εντέρου, παρακολούθηση ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για έλεγχο και αποφυγή επιπλοκών.

Read more

Γαστροσκόπηση

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια ιατρική διαδικασία όπου ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται Γαστροσκόπιο χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Η διαδικασία μερικές φορές αναφέρεται ως ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού. Το ενδοσκόπιο φέρει στο άκρο του φωτισμό και κάμερα. Η κάμερα στέλνει εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας σε μια οθόνη τηλεόρασης. Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία, με περισσότερες από 600.000 γαστροσκοπήσεις στην Αγγλία κάθε χρόνο. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε γαστροσκοπήσεις που χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν και / ή να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που προσβάλλουν το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, όπως του στομάχου και του οισοφάγου.

Read more