Η γαστροσκόπηση είναι μια ιατρική διαδικασία όπου ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται Γαστροσκόπιο χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Η διαδικασία μερικές φορές αναφέρεται ως ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού. Το ενδοσκόπιο φέρει στο άκρο του φωτισμό και κάμερα. Η κάμερα στέλνει εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας σε μια οθόνη τηλεόρασης. Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία, με περισσότερες από 600.000 γαστροσκοπήσεις στην Αγγλία κάθε χρόνο. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε γαστροσκοπήσεις που χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν και / ή να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που προσβάλλουν το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, όπως του στομάχου και του οισοφάγου.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια γαστροσκόπησης

Η γαστροσκόπηση πρέπει να γίνεται εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα στο στομάχι σας. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η δυσκολία στην κατάποση ( δυσφαγία ) ή επίμονο κοιλιακό άλγος. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει

στη διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων σας. Μια γαστροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τον πεπτικό σωλήνα. Μικροσκοπικά εργαλεία μπορούν να περάσουν από το ενδοσκόπιο για:

 • να σταματήσουν αιμορραγικά έλκη και φλέβες
 • να διευρύνουν ένα αποφραγμένο οισοφάγο (σωλήνας μέσω του οποίου περνάει η τροφή στο στομάχι)
 • την αποκατάσταση παροχή τροφής, εάν δεν είστε σε θέση να φάτε με τον κανονικό τρόπο
 • την αφαίρεση πολυπόδων
 • την αφαίρεση καρκινικών όγκων σε πρώιμο στάδιο

Γιατί χρησιμοποιείται η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τα συμπτώματα ή να επιβεβαιώσει τη διάγνωση (διαγνωστική γαστροσκόπηση), ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας πάθησης (θεραπευτική γαστροσκόπηση).

Έλεγχος συμπτωμάτων

Μία διαγνωστική γαστροσκόπηση συνιστάται εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν ένα πρόβλημα με το στομάχι σας, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον οισοφάγο σας ή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου σας (δωδεκαδάκτυλο).

Τα συμπτώματα που συχνά διερευνώνται περιλαμβάνουν:

 • δυσκολίες στην κατάποση ή πόνο κατά την κατάποση ( δυσφαγία )
 • επίμονο κοιλιακό άλγος
 • επίμονη ναυτία και έμετο
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μία διαγνωστική γαστροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν υπάρχει αιμορραγία μέσα στο στομάχι σας ή υποψία αιμορραγίας στο λεπτό έντερο. Επίμονη αιμορραγία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας ( αναιμία ).

Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα κόπωσης
 • δύσπνοια
 • χλωμό δέρμα
 • ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μέσα στην γαστρεντερική (GI) οδό μπορεί να είναι ξαφνική και μαζική, και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 • αιματέμεση
 • μέλαινα κένωση, αφόδευση (κόπρανα), που είναι πολύ σκούρα ή «όπως η πίσσα»
 • ξαφνικός απότομος πόνος στην κοιλιά σας που επιδεινώνεται σταθερά

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως απαιτούν άμεση διερεύνηση με μια διαγνωστική γαστροσκόπηση.

Επιβεβαιώνει τη διάγνωση

Μία διαγνωστική γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει καταστάσεις όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

 • Έλκος στομάχου  (επίσης γνωστό ως πεπτικό έλκος)
 • Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)  – μια κατάσταση όπου υπάρχει διαρροή οξέος από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο.
 • Ο οισοφάγος Barrett – όπου ανώμαλα κύτταρα αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου.
 • Πυλαία υπέρταση – όπου η πίεση του αίματος μέσα στο συκώτι είναι ασυνήθιστα υψηλή, προκαλώντας διόγκωση στις φλέβες (κιρσοί) στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου και του οισοφάγου.
 • Καρκίνος του στομάχου  και  καρκίνο του οισοφάγου  -το ενδοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λήψη ιστοτεμαχίων. Αυτό είναι γνωστό επίσης και ως βιοψία .

Θεραπευτική γαστροσκόπηση

Οι δύο πιο κοινές χρήσεις της θεραπευτικής γαστροσκόπησης είναι:

 • για να σταματήσει η αιμορραγία στο εσωτερικό του στομάχου ή του οισοφάγου – αιμορραγία συνήθως προκαλείται από ένα έλκος στομάχου, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση , ή κιρσούς οισοφάγου – στομάχου.
 • να διευρύνει μία στένωση του οισοφάγου που προκαλεί πόνο ή δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία).

Ο οισοφάγος μπορεί να μπλοκαριστεί για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων  ο καρκίνος του στόματος  ή ο καρκίνος του πνεύμονα , η ακτινοθεραπεία , ή λοίμωξη όπως  η φυματίωση ή του απλού έρπητα .

Μια γαστροσκόπηση που χρησιμοποιείται για να διευρύνει τον οισοφάγο είναι επίσης γνωστή ως «γαστροσκόπηση με οισοφαγική διαστολή».

Άλλες χρήσεις της θεραπευτικής γαστροσκόπηση περιλαμβάνουν:

 • αντιμετώπιση περιπτώσεων πρώιμου σταδίου  καρκίνου του στομάχου ή καρκίνου του οισοφάγου
 • αφαίρεση πολυπόδων που προκαλούν απόφραξη
 • αφαίρεση αντικειμένων που έχουν ενσφηνωθεί στον οισοφάγο ή το στομάχι
 • την παροχή θρεπτικών συστατικών μέσω ενός σωλήνα σίτισης, όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να φάει με τον κανονικό τρόπο

 

Γαστροσκόπηση – Πώς γίνεται

Οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για γαστροσκόπηση παρέχονται από τον ιατρό που θα πραγματοποιήσει την ενδοσκόπηση.

Προετοιμασία για γαστροσκόπηση

Εάν είστε προγραμματισμένος για γαστροσκόπηση, θα πρέπει να σταματήσετε μερικά από τα συνταγογραφημένα φάρμακα που λαμβάνατε για  δυσπεψία (πραζόλες) τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την εξέταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φάρμακο μπορεί να καλύψει κάποια από τα προβλήματα που μια γαστροσκόπηση θα μπορούσε να βρει. Μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε αντιόξινα μέχρι ενδοσκόπηση σας.

Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας, επειδή θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες:

 • φάρμακα που χρησιμοποιειούνται για τη θεραπεία του διαβήτη , όπως η ινσουλίνη ή η μετφορμίνη
 • αντιπηκτικά φάρμακα (χρησιμοποιούνται για την πρόληψη θρόμβων στο αίμα ), όπως χαμηλή δόση ασπιρίνης (salospir) ,  της βαρφαρίνης ή κλοπιδογρέλης (Sintrom, Plavix κ.λ.π).

Μην φοράτε βερνίκι νυχιών την ημέρα του ραντεβού σας διότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το δάχτυλό σας και η οποία επιτρέπει στο ιατρό να παρακολουθεί τα επίπεδα του οξυγόνου σας.

Είναι σημαντικό το στομάχι σας να είναι άδειο έτσι ώστε να μπορεί ο ενδοσκόπος να δει καθαρά. Θα σας ζητηθεί να μην φάτε για 8 ώρες πριν και να μην πιείτε τίποτα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την γαστροσκόπηση.

 

Η εξέταση

Η γαστροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με την ένδειξη για την οποία εκτελείται. Η εξέταση εκτελείται συνήθως από μια νοσοκόμα και έναν ενδοσκόπο (ιατρός Γαστρεντερολόγος που ειδικεύεται στις ενδοσκοπήσεις). Πριν από την εξέταση η νοσηλεύτρια θα είναι σε θέση να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που έχετε. Θα πρέπει να αφαιρέσετε τα γυαλιά, φακούς επαφής και ψεύτικα δόντια αν υπάρχουν. Η νοσοκόμα στη συνέχεια θα ψεκάσει το λαιμό σας με ένα τοπικό αναισθητικό σπρέι και θα τοποθετήσει ένα μικρό πλαστικό προστατευτικό στο στόμα (επιστόμιο) ώστε να προστατεύσει τα δόντια σας και το ενδοσκόπιο. Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο αριστερό σας χέρι και η νοσοκόμα θα βάλει ένα μικρό μανταλάκι στο δάχτυλό σας. Αυτό μετρά το επίπεδο του οξυγόνου και του καρδιακού σας ρυθμού. Σε αυτό το σημείο, θα δοθεί συνήθως μια ένεση ηρεμιστικού στο χέρι σας. Αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε έντονη υπνηλία και κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει μικρή απώλεια μνήμης. Ωστόσο, θα είστε σε θέση να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ενδοσκόπου ή της νοσοκόμας. Ο ενδοσκόπος θα τοποθετήσει το ενδοσκόπιο στο λαιμό σας και θα σας πει να καταπιείτε ώστε να βοηθήσετε να προωθηθεί το ενδοσκόπιο προς τα κάτω στον οισοφάγο σας.

Endo-amended

 1. 1. Το ενδοσκόπιο τοποθετείται μέσα στο στόμα.
 2. 2. Kαταπίνεται και κινείται προς τα κάτω στον οισοφάγο (οισοφάγος).
 3. 3. Το ενδοσκόπιο προσεκτικά προωθείται στο στομάχι.
 4. 4. Στη συνέχεια προωθείται στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).

 

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Κατά κανόνα και όταν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις ο γιατρός παίρνει δείγμα για βιοψία, για να διερευνηθεί αν υπάρχει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και αν υπάρχει βλάβη, παίρνει βιοψία ώστε να την ελέγξει. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσμα­τα βγαίνουν μετά από λίγες ημέρες.

Ο πόνος είναι ελάχιστος και η ενόχληση εξαρτάται από την ευαισθησία κάθε ανθρώπου. Προκύπτει συνήθως όταν το σωληνάκι φτάνει περίπου στο λάρυγγα.

http://gastrodiagnosis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*